Московська область, м. Сергієв Посад, Лавра, Академія

title image

архієпископ Амвросій

Ключі Царства

Во ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Збудую Церкву Свою і сили адові не переможуть її. Я дам Тобі ключі Царства: що на землі ти зв'яжеш - буде зв'язане на небесах. Що дозволиш на землі - буде дозволено на небесах. 

Ці важливі слова, сказані Христом апостолу Петру, ми чули сьогодні, дорогі брати і сестри, в євангельському читанні. Слова ці лягли в основу церковної свідомості, вони стали визначальними для існування Церкви Христової в світі протягом двох тисяч років. З тих пір ми знаємо, що б не сталося, які б тяготи і біди ні траплялися з Церквою - вона вистоїть. Її не подолають, бо так обіцяв її Засновник - Господь і Бог наш Ісус Христос. Ніщо не здолає, навіть ворота пекла. Тим більше - тимчасові негаразди, розквіт і занепад імперій, гоніння на саму Церкву або час її зовнішнього благополуччя, яке для самої Церкви майже завжди виявляється ще більшим випробуванням, ніж гоніння. 

З моменту проголошення цих слів Господом ми віримо, що ключі Царства - благодать пов'язувати і вирішувати - дані Церкві, дані християнам, тим хто твердо сповідує віру в Христа, дані священнослужителям, дані повноті Церковній, як благодать і дар за стояння в істині і за міцність переконань, що й продемонстрував апостол Петро, який засвідчив віру християн: «Ти - Христос, Син Бога Живого».

Сьогодні ми звершуємо пам'ять святих первоверховних апостолів Петра і Павла, і це дуже хороший привід поміркувати про те, як жила апостольська община, як жили перші християни, як повинні жити ми, їхні наступники.

Зі сторінок Нового Завіту, з творінь мужів апостольських, з житій святих ми можемо побачити, що християнська община - це живий організм, у якого свій особливий етос, певний спосіб існування. Це не община, в якій все вирішує сильний. І не община, яка керується думкою якоїсь меншості.

Виходячи з історії апостольської общини, ми можемо зрозуміти, що в пошуку вирішення тих чи інших проблем община завжди зверталася до Бога і при цьому намагалася знаходити якесь рішення, яке б принесло благо всій Церкві, а не тільки б заспокоїло окремі її частини.

Звичайно, і в апостольській громаді було чимало розбіжностей, суперечок, розбіжностей в думках. Але завжди при цьому християни знаходили якийсь компроміс, і такий, щоб ні в якому разі не ушкодилася віра, передана їм від Господа. Наприклад, коли апостол Павел почав свою проповідь перед язичниками, з'явилися християни, які вважали, що язичників потрібно змушувати жити згідно з законом Мойсея: змушувати їх обрізуватися і виконувати інші заповіді Старого Завіту. Але апостол Павел звертається до апостолів, і ті вирішують це питання інакше. Вирішують так, як краще для всієї Церкви.

Ми живемо через двадцять століть після тих грандіозних подій. Але християнська громада - всесвітня Церква - залишається як і раніше живою. У ній продовжують виникати розбіжності. У ній продовжують йти суперечки про різні думки з різних питань. І наше завдання - слідувати досвіду апостолів. Знаходити такі рішення, які дозволили б принести благо всій общині.

Це не просто. Навпаки, неймовірно складно знайти таке рішення, яке буде дійсно благом, і буде з легким серцем прийнято багатьма. Ми не захищені від помилок, ніхто з нас не безгрішний в своїх міркуваннях. Але з чистим серцем, з щирістю, з надією на допомогу Божу, довіряючи Його обіцянці завжди бути з нами, завжди керувати Своєю Церквою, ми можемо знайти вихід з будь-якої ситуації, з будь-якої кризи.

Сьогодні в Євангелії ми чули слова, сказані Господом нашим Ісусом Христом апостолу Петру: «Я збудую Церкву Мою, і сили адові не переможуть її» (Мф. 16:17). Ці слова не можуть не вселяти в нас надію, вони зігрівають серце в найважчих ситуаціях. Церква завжди в руках Христа. Що б не відбувалося, які б помилки, чисто по-людськи, ми не допустили - ніщо не зможе похитнути цю твердиню, «стовп і підвалина правди» (1 Тим. 3:15).

Жовч і отруту в тіло Церкви, яка складається з усіх нас, завжди хоче впустити диявол. І коли він намагається нас посварити, ми повинні бути особливо пильні і розуміти, на чию сторону спровоковані якимось приводом ми можемо встати. Це або сторона Бога, Який любить кожного з нас і закликає нас обійняти один одного любов'ю. Або це сторона людиноненависника, який знаходить приводи навіть там, де приводів немає, для того, щоб зіштовхнути лобами, розпалити ненависть, підказати якісь домисли, для того, щоб посіяти нерозуміння, ворожість, злість.

Ми повинні пам'ятати про те, що Церква не може переймати способи спілкування, способи інформаційної боротьби або способи врегулювання взаємовідносин, властиві світу. У Церкві інші критерії, вони не підкоряються логіці світу цього, яка змінюється з покоління в покоління. 

У 90-ті роки архімандрит Іоанн Крестьянкін в одній з проповідей сказав: «Зараз безліч людей хлинуло в нашу Церкву. І, не встигнувши переступити її поріг, деякі з цих людей починають судити, що їм «так», а що «не так». Що правильно, а що неправильно. Диктувати свої умови, намагатися встановити свої правила. Судити, що добре, а що погано, зовсім забуваючи про те, куди вони потрапили». А потрапили вони не в якусь мирську організацію, де діють звичайні мирські закони і звичайна мирська логіка, а в той організм, в якому пульсує Кров Христова. Можна сказати, в боголюдський організм, який святий святістю Христовою і немічний нашими людськими немощами. Для того, щоб цей організм був сильним, здоровим, витривалим, необхідно, щоб ми жили цією Христовою святістю. А для цього потрібно дотримуватися правил духовного життя, які вистраждані, викристалізовані багатьма і багатьма поколіннями. Перш ніж судити про щось, необхідно самим навчитися жити в Церкві так, як жили в ній люди, багато з яких прославлені нині в лику святих.

У цей святий апостольський день Церква закликає всіх нас - архієреїв, священиків, ченців і мирян - жити святим життям, яке буде продовженням живоносного Слова Христового. Щоб віруючі і невіруючі могли бачити в нас, християнах, відображення Господа нашого і Спасителя. Особливо - в священиках і майбутніх священиків, покликаних сіяти Слово Боже, покликаних не розмінюватися на незручності світу цього, а все життя свое без залишку віддавати за тих, за кого помер наш Господь.

Амінь.