Московська область, м. Сергієв Посад, Лавра, Академія

title image

архієпископ Амвросій

Нічого не можна утримати

Господи, добре нам тут бути! Давай залишимося, зробимо курені Тобі, Мойсею, Іллі - чули ми тільки що з привідкритої хмари часу слова апостола Петра, звернені до Господа Ісуса на святій горі, де Христос преобразився: лице Його зробилося сяючим, одяг Його засліплював погляд, світло оточувало Його.

Це бажання «залишитися зде» добре знайоме мені, як, думаю, знайоме і кожному з нас, тут присутніх. Особливо воно відчувається в моменти передчуття присутності Господа: іноді за молитвою, в Євхаристії, в спілкуванні з ближнім. Коли хочеться, щоб нічого не змінювалося. Коли здається: ось це і є та межа, про яку можна мріяти, до якої тільки і прагне душа. Коли розумієш твердо: добре нам тут бути, немов відбиваючи слово Вічного Творця, який створив все «вельми добре». Коли хочеш залишитися ось так, щоб жити перед Обличчям Господа.

Но невозможно ничего удержать на этой земле, даже самого чудесного и святого. Всё здесь совершается хотя и в высшей степени по-настоящему, но текуче, подвержено времени и изменению. Нельзя остановить мгновение, даже самое прекрасное и неповторимое. Нельзя остановить ход времени, даже самого святого. Чем-либо прекрасным, духовным, святым возможно наслаждаться только в тот момент, когда оно происходит. Так, например, присутствием дорогого человека, разговором с интересным собеседником, чтением хорошей книги, музыкой, молитвой или участием в Евхаристии — можно наслаждаться только в тот момент, когда это происходит. Ничего нельзя удержать.

Во временной жизни всё проходит. Всё должно пройти, таков закон преходящего мира. Наверное, неслучайно праздник Преображения Господня находится в преддверии осени, когда уже и плоды собираются, и совершается жатва. И скоро природа вновь начнет примерять свой предсмертный разноцветный саван для того, чтобы погрузиться в холод и сон. Преображение Господа напоминает нам о том, что пройти необходимо всему. Даже самому святому времени встречи с Богом лицом к Лицу, а уж тем более нашим земным временам, событиям и встречам.

Но, казалось бы, если за всяким переживанием наступит отсутствие, если за всякой встречей грядет расставание, если даже самый возвышенный духовный опыт — опыт близости Бога — рассеется со временем, то зачем же всё это происходит? Для чего после радости переживать мучительную пустоту, разлуку, ожидание неповторимого, тягу к чему-то большему? Может быть, лучше было бы, чтобы ничего и не происходило такого, о чём потом придется с сожалением о невозвратности вспоминать? Мне кажутся удивительно подходящими слова из современного романа Евгения Водолазкина «Лавр», где на подобный вопрос о том, для чего же нужны встречи, если за ними грядет неизбежная боль расставания, дается следующий ответ:

«Знаєш, друже, будь-яка зустріч більше адже, ніж розставання. До зустрічі - порожнеча, ніщо, а після розставання порожнечі вже не буває. Зустрівшись одного разу, повністю розлучитися неможливо. Людина залишається в пам`яті як її частина. Цю частину створив він, і вона живе і іноді входить в зіткнення зі своїм творцем. Інакше чому ж ми відчуваємо дорогих людей на відстані?»

Так і Господь, який призвів Своїх учнів на гору, який подарував їм радість Преображення, привів їх, бачачи близьку розлуку і біль. Він подарував їм радість, щоб потім частиною їх пам'яті під час Його страждань була і радість цієї зустрічі, Його Преображення, змінивше назавжди і їх життя. щоб після Преображення вже не було порожнечі. Тому що, зустрівшись одного разу, повністю розлучитися вже неможливо. Доторкнувшись до Божественної благодаті, вже неможливо залишитися повністю колишнім. відчувши дотик Бога, справжню радість спільної молитви, щире переживання Євхаристії - вже не бути таким, як раніше. Навіть якщо попереду падіння, духовне зубожіння, внутрішня сліпота. Навіть якщо тьма попереду непроглядна. Все одно, ставши глибше після події, вже неможливо стати знову плоским. Для цього і дані нам зустрічі, радісні переживання благодаті, бажання залишитися тут і зараз і більше нічого не змінювати.

Свято Преображення Господнього дане нам як пам'ять про Його Царство, яке готове відкритися серед буднів. Апостоли не знали, що станеться на горі. вони пішли, як і в інший час, для молитви на гору за своїм Учителем. Вони так само буденно заснули після довгої дороги, залишивши Христа одного, як це було і до, і буде після. Але ось завіса часу відчиняється, і Господь дає побачити Царство Своє. І Петро вимовляє слова, які звучать, можливо, трохи наївно, але вони по-людськи щирі і піднесені: «Господи, добре нам тут бути». Немов би просячи: Господи, давай залишимося. У звичайні будні несподівано входить радість свята. Звичайний одяг раптом стає біліше білого. Звичайна гора раптом стає місцем зустрічі старого і нового. Усе перетворюється. І з тих пір ми знаємо, що вічне можливо розглядати і в буденних речах.

Але разом з тим ми знаємо, що зовнішні чудеса, навіть найнеймовірніші, такі, які описує євангельський текст на горі Фавор, не дають безумовного квитка до порятунку. Після чудес в тимчасовому світі бувають такі ж будні і спокуси, зради і смерть. І навіть Петро, ​​вигукує: «Добре нам тут бути», вже через короткий час тричі засвідчить: «Не знаю Цього Чоловіка», відрікаючись від Учителя. І Христу належить скоро пройти через тугу і скорботу, через приниження і смерть. І кожному з нас треба буде пройти через біль і складності, тугу і смерть, бо така природа тлінного світу. Хоча нам і добре разом тут і зараз, це тимчасово.

Це тимчасово, а значить ні до чого не потрібно прив'язуватися. Це тимчасово, а значить, те що сталося ніколи не повернути. Значить, жити для Бога і ближніх потрібно саме зараз. Радіти про Воскреслого Христа стоїть зараз. Дивуватись красі Його творіння, дякувати, дарувати Йому своє серце, дарувати тепло ближнім, прагнути до добрих справ - все це можливо зробити тільки зараз. Ні в прекрасному майбутньому, в яке ми віримо. Ні тим більше в минулому, навіть найсвятішому, цього неможливо зробити. Тільки зараз, сьогодні, в поточному моменті життя. Тому що поточний момент для кожного з нас і є життя.

Чудо Преображення на Фаворі нагадує нам ще ось про що. Коли нам добре, так добре, як було апостолам, - ми забуваємо про інших. Ми готові звити кущі та залишитися, абсолютно не думаючи, що комусь не на горі зараз погано. Когось як раз в момент Преображення не можуть зцілити залишилися апостоли, і людина страждає. І абсолютно необхідно спуститися з гори знову в юдоль скорботи людської, тому що людині, яка бачила Божественне світло, є що віддати іншим. Коли ми отримуємо щось від рясної благодаті Божої, коли Господь допомагає нам створити щось таке, що не дає іншим: творчістю чи, талантами чи, або ж надприродним чудесним відвідуванням - Він дає нам це заради інших. А значить, все, що є у нас екстраординарного в цьому світі, ми повинні віддати. Тому що це належить не нам, а Богу. Отримавши благодать на горі Фавор, ми обов'язково повинні спуститися в юдоль плачу, хвороб і необхідності бути з іншими. Бути для інших. Для цього, а не для задоволення, і тим більше не як привід для гордості, дає нам Господь таланти і досягнення.

Сьогоднішнє свято являє нам образ Преображення Христа і голос Отця з неба: це Син Мій, Його слухайте. Христос - наш єдиний орієнтир у цьому світі. Буде відбуватися різне і в житті суспільства, і в житті громади, і в житті кожного з нас окремо. Будуть труднощі, будуть розчарування і ослаблення віри, будуть спокуси. Через все це повинен пройти кожен з нас. Як пройшов апостол Петро і інші апостоли. Помолимося ж, щоб Господь допомагав нам не дивлячись на буденність нашого життя пам'ятати про світло Преображення, про майбутнє преображення кожного з нас у житті вічному і мати орієнтиром тільки Його. Ні когось з людей, ні чиїсь слова, ні навіть чудеса і духовні переживання. тільки Господа Ісуса Христа, Якого ми і повинні слухати, за одкровенням Його Небесного Отця. І тоді ми будемо, не без труднощів звичайно, але залишаючись сильними у вірі і в вірності Христу долати складнощі тимчасового життя.

Складнощі, завдяки яким це життя і прекрасне.

Проповідь ректора МДА, т.в.о. ректора Стрітенської семінарії архієпископа Верейського Амвросія в храмі Воскресіння Христа та новомучеників і сповідників Церкви Руської Московського Стрітенського монастиря в свято Преображення Господня 19 серпня 2019 року