Московська область, м. Сергієв Посад, Лавра, Академія

title image

архієпископ Амвросій

Світло прекрасних справ

«Нехай так світить ваше світло перед людьми, щоб вони, побачивши ваші добрі справи, прославляли Отця вашого Небесного»,

- звертається за Божественною Трапезою до нас сьогодні Спаситель. На сторінках Євангелія заповідано давати милостиню таємно, молитися таємно - але ось Господь говорить про те, що добрі справи потрібно робити явно, ставлячи цей світильник на верху гори, щоб його було видно кожному.

Євангеліє наповнене такими уявними протиріччями і наповнене не випадково. Їх мета: пробудити нас від сну, відволікти від звички, змінити нас дійсно і глибоко - зробити нас новими людьми.

Сьогоднішнє Євангельське слово розставляє пріоритети, взяті в контексті всього благовістя, воно перевертає звичний вираз релігійного.

Всі ми жадаємо добра. Ласкаво вшито Творцем в нашу природу. І тому ми розпізнаємо людину від Бога тоді, коли бачимо що виходить від нього світло добрих справ. Особливо ж справ добра чекають від людей Церкви Христової, тому що саме до християн звернені слова Спасителя з сьогоднішнього Євангелія: «Ви - світло світу». З тих пір на кожному з нас - відповідальність бути тим, від кого виходить світло. Світло добрих справ, бачачи які люди будуть прославляти Небесного Отця.

Добра не варто соромитися, його не варто ховати. Адже коли добро становить сутність життя, його і НЕ сховаєш, тому що довелося б сховатися самому. Але проповідник Євангелія не має права ховатися.

Добро має бути заразливим і привабливим. У нас часто прослизає бажання зберігати віру під спудом. Чи не показувати її привабливих, нехай навіть тільки по-людськи, сторін. Але Господь кілька разів через текст Євангелія говорить нам - приховувати ні в якому разі не можна. Тому що відкривати іншим Небесного Отця треба справами, які, як відомо, сильніше всяких найвищих слів.

Часом ми сприймаємо це веління «не приховувати» виключно до тих речей, які пов'язані з релігією, з вірою. Хтось носить на собі християнську символіку. Хтось показує всім виглядом, що він релігійна людина, часом навіть створюючи незручність іншим. Але не про це Євангеліє. Адже так поводилися і фарисеї, які виставляли напоказ саме цю, релігійну частину свого життя, в іншому залишаючись такими ж дріб'язковими, дратівливими, жадібними. І за це їх засуджує Бог, попереджаючи нас не наслідувати їх приклад.

Ми повинні бути християнами не тільки і не стільки в церкві, скільки на вулиці, вдома, в офісі і метро. Ми повинні бути добрішими інших людей. З більшою готовністю допомагати. Мова не про копієчки - милостині жебракові, мова про речі більш складні.

Чи не одяг, не зовнішні звичаї, не мова, не особлива аскетичність, не влада чи гроші повинні відрізняти християн від інших людей. Наша відмінність має бути очевидно всім, але при цьому не видимо очима. Так колись сталося з першою громадою учнів в Антіохії, коли саме зовнішні люди, а не вони самі, стали вперше називати їх християнами (Деян. 11:22). Це були все ті ж звичайні антіохійці, які продовжували говорити тією ж мовою, ходити по тих самих вулицях, але вже було в них щось таке, що виділяло їх, робило їх несхожими на співгромадян.

Що таке добро? Про які добрі справи говорить Спаситель? Чи важко жити так, як Він каже - бути світлом іншим?

Добрі справи - НЕ геройські вчинки. Чи не якісь нечувано великі звершення. Добрі справи - в ласкавому відношенні, в любові до всього, що ми робимо щодня. Маленькі вчинки, яким ми часом не надаємо значення, і складають наше життя. Маленькі вчинки - це справи. Завдання християнина зробити їх добрими. Так ось, ці дрібниці життя потрібно робити незмінно з любов'ю. Якщо ти вчитель - то з творчою кмітливістю, з любов'ю, з душею підійди до підготовки до уроку. З любов'ю вислухай дитину, яка розповідає тобі про своє життя. Якщо ти поліцейський і Бог довірив тобі зберігати мирне життя інших людей - займайся цим з пам'яттю про те, що ти християнин. Будь-який з нас, чим би він не займався: продавець в магазині, офісний працівник, охоронець або лікар - може кожну свою справу робити так, як ніби робить її для Бога. І тоді кожна справа буде доброю.

Не кожному з нас буде дано зробити якесь важливе, серйозне, велике діло. Але це і не потрібно. Якщо ми будемо християнами в дрібницях, і люди будуть бачити, що ми з будь-якої ситуації здатні зробити добро - вони стануть розуміти, що за нами стоїть Отець Небесний, Джерело всякого добра. Слова Спасителя - καλὰ ἔργα, - які ми бачимо в грецькому тексті Євангелія, можна перевести не тільки, як 'добрі справи'. Ця фраза перекладається і як 'хороша робота'. Слово καλός в першому значенні перекладу - "гарний, прекрасний '. Спаситель говорить нам робити добрі, привабливі, красиві справи. Наші справи повинні залучати інших до Бога.

Так це складно. В якомусь сенсі навіть простіше щось добре зробити таємно, непомітно, інкогніто. Адже позначити свою участь в чиєсь життя - значить взяти на себе відповідальність за якусь частину чужого життя. Простіше щось зробити разово, ніж частину свого часу, коштів, уваги і любові віддавати постійно. Простіше кинути рубль, тисячу або п'ять тисяч жебракові на паперті. Складніше - поговорити з ним. Ще складніше - поговорити з такою людиною, дізнатися його історію, впустити в своє серце співчуття. А ще складніше - спробувати допомогти йому змінити своє життя. Адже людина може помінятися, якщо в нього хтось повірить. Людина, яка опустилася тільки і чекає, може бути, того, щоб в нього повірили - ви або я. І він постарається виправдати нашу віру.

Господь чекає від нас того ж, що і Сам дає нам. Чекає від нас прекрасних справ, Сам оточуючи нас всім прекрасним. Чекає від нас привабливих справ, будучи Сам привабливим для душ, що прагнуть до чистоти. Чекає від нас хорошої роботи, Сам творячи все «вельми добре».

Люди чекають від нас, християн, того ж, чого чекають від Бога - краси, добра, ґрунтовності. Вони асоціюють нас з Богом, хоча найчастіше ми і не заслуговуємо подібних асоціацій. Чекають від нас відблиску Божественного світла. Чекають чесної і гарної роботи. Чекають, щоб віра наша народжувала плоди не обмежень, заборон і критики, але краси, привабливості та творення. І наше завдання, як християн, як дітей Божих, складається саме в цьому.

Ми не здатні зробити наші власні переживання Божественного доступними іншим, ми не можемо явити картини раю або показати ангелів, які сходять з Неба, або Самого Господа - все це не знаходиться в нашій владі.

Але тут, на землі, ми можемо бути для інших раєм, можемо бути присутністю Христа, бути Його світлом для всього світу, для всякої прохожої людини. І, може бути, тоді наше ім'я, ім'я християн, буде дійсно нашим, а люди котрі так нас називають, будуть прославляти нашого Небесного Отця.

//Проповідь ректора Московської духовної академії архієпископа Верейського Амвросія за Божественною літургією в день пам'яті рівноапостольних Кирила і Мефодія, Тезоіменитство Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Храмі Христа Спасителя 24 травня 2019 року.